Fioletowe pyszności - bakłażany

Bakłażan, czyli tak naprawdę psianka podłużna, dająca wydłużone fioletowe lub brunatne owoce. Przez wielu ludzi uważany za afrodyzjak, lecz nadal mało kto zna jego smak. 
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszne bakłażany faszerowane mięsem mielonym oraz warzywami, który sama wzięłam od mojej mamy.



Składniki na dwie porcje:
  • 2 bakłażany
  • około 30dg mięsa mielonego
  • około 30dg pieczarek
  • 1 papryka (np. czerwona)
  • 1 cebula
  • około 30dg sera żółtego
  • pieprz
  • wegeta
  • bazylia
  • czosnek

Przygotowanie:
Umyć bakłażany i wydrążyć miąższ. Następnie pokroić go oraz inne warzywa w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, paprykę oraz pieczarki. Następnie na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone wraz z miąższem z bakłażanów. Przełożyć mięso do miski i wymieszać je z warzywami. Przyprawić do smaku. Do pustych "skorupek" dodać farsz. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika na 180 stopni na 20 minut. Wyciągnąć i zjeść ze smakiem :)
Polecam zrobić więcej, ponieważ idealnie nadają się do odgrzania.



Dlaczego warto jeść bakłażany?
Główną zaletą, zwłaszcza dla osób dbających o linię, jest ich niskokaloryczność. W 100g znajdziemy jedynie 20 kcal. Dodatkowo poprawia przemianę materii.
Dostarcza organizmowi potas, wapno oraz magnez. Jest także źródłem błonnika.
Zapobiega chorobom układu krążenia oraz obniża poziom cholesterolu. 

A może Wy macie jakieś ciekawe pomysły na tego fioletowo-brunatnego "potwora"? :)

Ma właściwości detoksykacyjne

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/baklazan-wlasciwosci-zdrowotne-i-odzywcze-oberzyny_41782.html

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, muszę wykorzystać ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam kabaczki, które są zbliżone wizualnie do bakłażanów. Jednak skuszona twoim apetycznym przepisem z chęcią z niego skorzystam, tym bardziej, że nie jest to czasochłonne danie. :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz znaczy dla mnie bardzo wiele. Dziękuję ♥
Chętnie Cię odwiedzę. Nie mam nic przeciwko zostawianiu linka do Twojego bloga w komentarzu, ale i bez tego bez problemu Cię znajdę. :)

@templatesyard